• Groot assortiment
 • Uit voorraad leverbaar
 • Beste kwaliteit
 • Goede service
nl de
Voor vragen: 06-53880673 of mail ons op: [email protected]

Heb jij al eens zelf een stoel of kruk gestoffeerd?

Heb jij al eens zelf een stoel of kruk gestoffeerd?

Misschien loop je al even met het idee om zelf eens een stoel of kruk te bekleden met een prachtige stof.
Wij helpen je graag op weg met dit eenvoudige stappenplan. Probeer het gewoon! Jouw huis is jouw plek en leeft pas echt als je er iets van jezelf in stopt.

Geef dat speciale stoeltje eens een persoonlijke stijl en frisse look

 

Heb je tijd over? Of ben je creatief en zoek je een nieuw project? En heb je al een bijzondere stof gekocht? Dit durf jij echt!

De stoel kan wel een make-over gebruiken omdat hij er een tikje versleten uit ziet. Is de stof van de fauteuil lelijk geworden, of wil je gewoon lekker een nieuwe stof op de eetkamerstoelen? Dat kan en dit kun je zelf proberen. Wij geven graag de stappen om er zelf een start mee te kunnen maken.

Allereerst: zelf de stoel bekleden of toch uitbesteden?

 

Wij raden iedereen aan om eerst nog eens goed na te gaan of je wel handig genoeg bent om een stoel te stofferen. Stoelen komen in alle soorten en maten. Dit betekent ook dat het stofferen van een stoel zijn eigen moeilijkheidsgraad heeft. De waarde van een stoel is eveneens een belangrijke factor om mee te nemen in uw beslissing. Met een goedkope IKEA stoel kan best een gokje gewaagd worden, maar met een fauteuil van Chesterfield is dit niet aan te raden. In dat geval kun je beter een professionele stoffeerder inhuren voor een vakkundige stoffering.

Benieuwd wat het kost om een stoel te laten bekleden? Stuur ons een foto van de stoel en de gekozen stof (natuurlijk wel van Roelofsstoffen;-) dan laten we de prijs uitrekenen in ons atelier.

Een goed begin is het halve werk

 

Gaat je het zelf doen? Voordat je begint is het belangrijk dat je alle benodigde materialen in huis haalt. Wanneer alles voorhanden is werk je prettiger en schiet je een beetje op. Denk aan:

 • Nieuwe stof
 • Nietpistool
 • Naald
 • Draad
 • Stift
 • Lijm
 • Spelden
 • Schroevendraaier
 • Schuimrubber
 • Schaar

Tip voordat je begint(!)


Zorg dat je een camera/telefoon en een kladblok hebt om elke stap bij te houden. Noteer goed wat er bij elke stap gedaan wordt en maak hier foto’s van. Met behulp van een goede documentatie kun je niet in de war raken en weet u precies waar je bent gebleven. Dit voorkomt tijdverlies en is wel zo handig.

Alles in huis gehaald? Mooi! Dan gaan we beginnen.

Stap 1: Bekijk de constructie

 

Een ouderwetse houten stoel is moeilijker om te stofferen dan een stoel die volledig uit elkaar kan worden gehaald. Bekijk van tevoren dus altijd goed hoe een stoel in elkaar zit.

Stap 2: De stoel demonteren

 

Wanneer je goed hebt gezien hoe de constructie van de stoel is, kan hiernaar gehandeld worden. We willen het onszelf zo makkelijk mogelijk maken. Demonteer de stoel daarom zo ver mogelijk. Zorg ervoor dat de delen die je wilt stofferen zo toegankelijk mogelijk zijn gemaakt. Doe dit met de grootste zorg en aandacht om te voorkomen dat er beschadigingen aan de stoel ontstaan.

Stap 3: Maak de oude stof los

 

Dit is precisiewerk en hiervoor moet je ook het nodige geduld willen opbrengen. Door dit werkje heel precies en voorzichtig uit te voeren bespaart je jezelf een hoop tijd. Door de stof zo secuur mogelijk te verwijderen, creëert je automatisch een mal. Hiermee bespaar je jezelf de tijd en moeite die het kost om de stof op te meten.

Stap 4: Bekijk of er verdere reparaties nodig zijn

 

Wanneer je de stof verwijdert, kan het voorkomen dat er beschadigingen aan het licht komen. Controleer daarom het binnenwerk. Dit is het ideale moment om dit ook weer op orde te brengen, mochten hier problemen mee zijn.

Stap 5: Knip de stof op maat

 

Pak de stof er weer bij die van de stoel is verwijderd. Leg dit op de nieuwe lap stof en bevestig de mal met spelden. Knip met een scherpe schaar dezelfde vorm uit de nieuwe stof. Houdt een halve centimeter extra stof aan om te voorkomen dat je te kort komt wanneer de stof opnieuw bevestigd gaat worden.

 

Stap 6: Bekleed de stoel opnieuw

 

Alle mallen gemaakt en de stof op maat geknipt? Dan is het tijd voor de laatste stap: het zelf opnieuw bekleden van de stoel. Voor deze stap heb je het nietpistool nodig. Niet de stof aan één kant van de stoel/zitting vast. Trek vervolgens de stof strak en niet deze ook aan deze kant vast. Kijk goed of alles netjes vastzit. Doe dit vervolgens ook voor de andere zijden waar de bekleding op vastgezet moet worden. Klaar!

De juiste nieuwe stof kiezen

 

Het leukste taakje aan het bekleden van een stoel is zonder twijfel het uitkiezen van de nieuwe stof waarmee je de stoel gaat bekleden. Maar voor welke stof ga je? Indien je de oude uitstraling van de stoel wilt behouden, is het aan te raden om dezelfde soort stof te kiezen, maar dat hoeft zeker niet.

Meubelstof:

 Meubelstof bestaat in verschillende soorten. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen stof gemaakt van natuurlijke grondstoffen en stof gemaakt van synthetische grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn acryl, polyamide en polyester. De stof met een natuurlijke oorsprong wordt gemaakt van producten die afkomstig zijn van planten of dieren. De meest bekende variant hiervan is katoen, maar ook linnen, wol en zijde zijn een optie. Omdat natuurlijke materialen kwetsbaar zijn, wordt er vaak een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen gemaakt.

Meubelstof is niet alleen verkrijgbaar van verschillende grondstoffen, er kunnen ook verschillende technieken zijn gebruikt om de stof te vervaardigen. Zo kan de stof al tijdens het weven de uiteindelijke kleur hebben, maar de stof kan ook naderhand nog worden gekleurd. Patronen kunnen worden ingeweven of naderhand op de stof worden gedrukt. Ook is het mogelijk dat de stof is geborduurd. Hierdoor ontstaat een reliëf.

Houd er rekening mee dat goedkope stoffen doorgaans niet geschikt zijn als meubelstof omdat ze te dun zijn en dus niet bestand zijn tegen het intensieve gebruik waar een meubelstuk op kan rekenen.

Roelofsstoffen heeft de mooiste collectie meubel-, gordijn-, en decoratiestoffen op voorraad. Onze stoffen zijn van prachtige kwaliteit en in diverse breedtes verkrijgbaar. Heb je een keuze gemaakt maar geen idee hoeveel stof je nodig hebt? Bel of mail ons gerust, we geven je graag vrijblijvend advies.